tisdag 25 november 2014

Kampen om jörntronen ( sagan om is och eld #1), George R. R. Martin



När kungen av Västeros, de sju kungarikernas, hand plötsligt dör rider Kung Robert Baratheon till Vinterhed i norden för att be sin gamle vän Lord Eddard Stark att tjäna som kungens nya hand.Trots en varning om att den förre handen, Jon Arryn, kan ha mördats går Lord Eddard med på att undersöka saken närmare.
På andra sidan havet lever prinsessan Daenerys och prins Viserys Targaryen i exil efter att Robert Baratheon och Eddard Stark befriat Västeros från deras far kung Aerys II Targaryens, även kallad den galne kungen, styre.
Viserys smider planer för att återta sin faders järntron och gör allt i hans makt för att komma dit. Han gifter bort sin syster till en dothrakisk hövding för att få tillgång till 40 000 krigare som ska hjälpa honom att sätta tillbaka en ättling av drakens blod på järntronen.
Samtidigt kommer kusliga rapporter från Nattens Väktare, längst upp i norr, om oroande händelser vid den kolossala ismuren som ska separera och skydda Västeros mot faror norr om muren.

Var lite seg i början, innan man kom in i karaktärerna och relationerna mellan dom och blev sedan en våldsam, sexuell och awesome bok fylld med politiska intriger, backstabbing, kärlek och hat. Gillar att det är tydligt markerat när det är byte av berättarröst och att, nästan alla gånger, så slutar berättarkapitlen på ett cliffhanger-liknande sätt så att man verkligen bara vill sluka hela boken på en gång så man vet vad som händer med alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar